Flyga med barnvagn som handbagage (Resevagn)

Flyga med barnvagn som handbagage (Kompakt resevagn)

Det finns barnvagnar som är så kompakta att de är godkända som handbagage på flyget när de är ihopfällda. En barnvagn som kan tas med på flyg som handbagage, ofta kallad resevagn, är en ideal lösning för familjer som reser ofta och vill ha en smidig, kompakt lösning för att transportera sitt barn. Att ha en resevagn gör övergångarna genom flygplatser, tågstationer och andra transportnoder enklare och mer bekväm, samtidigt som det minimerar behovet av att checka in en barnvagn som kan bli skadad eller förlorad.

En resevagn gör flyget med din barnvagn betydligt lättare och trevligare och om barnvagnen får plats ovanför flygstolarna på planet går flygresan som en dröm.

Vad man bör tänka på när man väljer resevagn?

När du ska välja en resevagn bör du överväga följande faktorer:

 • Storlek och vikt: Vagnen bör vara lätt att bära och kompakt nog att accepteras som handbagage av de flesta flygbolag.
 • Åldersanpassning: Se till att vagnen passar ditt barns storlek och ålder.
 • Komfort och säkerhet: Sök efter vagnar med justerbart ryggstöd, tillräcklig stötdämpning och säkerhetsfunktioner som 5-punktsbälte.
 • Användarvänlighet: Välj en modell som är enkel att fälla ihop och expandera.
 • Hållbarhet: Investera i en vagn tillverkad av kvalitetsmaterial som kan tåla resandets påfrestningar.

De bästa resevagnarna är godkända som handbagage av de flesta flygbolag men för att vara säker på vad som gäller för respektive flygbolag har vi sammanställt en lista över de populäraste flygbolagen (se längre ner på sidan). De flesta flygbolag har en maxvikt för handbagaget på 5-10 kg. Detta innebär att barnvagnen måste väga under 5 kilo för att gå som handbagage på samtliga flyg. Den enda barnvagnen som väger runt 5 kg är GB Pockit som också är den mest kompakt resevagnen. Däremot så finns det flera resevagnar som väger under 8-10 kg och som går som handbagage på de flesta flygen.

Här är några riktigt lätta och kompakta resevagnar som kan gå som handbagage på flyg:

Bästa barnvagnen på flyg

 1. GB Pockit (Mest kompakta resevagnen)
 2. Babyzen Yoyo 6 Plus (Liten resesulky med bärrem)
 3. Bugaboo Ant (Den perfekta resevagnen)
 4. Bugaboo Butterfly (Barnvagn som som tillåts för handbagage)
 5. Baby Jogger City Tour 2 (Smidig och kompakt sulky)

GB Pockit  (Den minsta resevagnen)

GB Pockit Plus

Detta är den minsta av alla resevagnar. GB Pockit är en uppgradering av den äldre modellen GB Pockit som var ännu mindre och mer kompakt. GB Pockit vägde endast 4,3 kilo och ligger således under maxvikten på 5 kg som vissa flygbolag har för handbagaget. Det är ju lite synd att GB Pockit nu väger 5,6 kg, alltså 0,6 kilo över maxvikten för de striktaste flygbolagens maxvikt för handbagage. Det är möjligt att man får in GB Pockit som handbagage ändå eftersom det är så pass lite som överskrider men det är ju en chansning. De flesta flygbolag har dock en maxvikt för handbagaget på över 5 kilo och då är det ju inga problem att ta med denna resevagn som handbagage.

GB Pockit har stor sufflett och ryggstöd med liggläge och till skillnad mot den äldre modellen som dessutom inte längre går att köpa i butikerna verkar det som.

Köp GB Pocket från cdon.se


Babyzen Yoyo 6 Plus – Liten Resevagn med bärrem

Babyzen Yoyo 6 Plus

Babyzen Yoyo 6 Plus är en av de mindre barnvagnarna på listan och väger 6,2 kg med måtten 52 x 44 x 18. Resevagnen går med andra ord utmärkt att ta med sig som handbagage på de flesta flygresorna. Babyzen Yoyo 6 Plus har dessutom en bärrem så att man kan bära barnvagnen över axeln som en väska när den är ihopfälld. Det finns dessutom en snygg transportväska som man kan packa ner barnvagnen i som skyddar Babyzen Yoyo 6 Plus under resan. Även väskan har remmar så att den går att bära över axeln.

Köp Babyzen Yoyo 6+ från babyland.se


Bugaboo Ant – Barnvagn och resväska i ett

Bugaboo ant

Denna resesulky är riktigt litan ihopfälld och går som handbagage på de flesta flyg. Bugaboo Ant väger endast 7 kg och har måtten 55 x 38 x 23 cm. Barnvagnen är designad för att vara den en så bra resevagn som möjligt och man kan dra Bugaboo Ant bakom sig så att den rullar på bakhjulen när den är ihopfälld. Du kan dessutom komma åt packningen när barnvagnen är ihopfälld så barnvagnen fungerar verkligen som en riktig resväska.

Bugaboo Ant är dessutom en sulky med vändbar sittdel och har många andra bra egenskaper som man vill att en barnvagn ska ha. Detta är en av de absolut bästa resevagnarna på marknaden just nu!

Köp Bugaboo Ant från bugaboo.com


Bugaboo Butterfly (Barnvagn som som tillåts för handbagage)

Bugaboo Butterfly (Barnvagn som som tillåts för handbagage)

En robust och kompakt barnvagn med god förvaring, som är passande för många olika typer av resor och för barn mellan 6 månader och 4 år. Den har en lätt vikt på 7.3 kg och är lätt att hantera. Barnet förs fram bekvämt och säkert, på en vadderad mjuk dyna och fastspänd med en fempunktssele.

Vagnen är designad för att vara enkel att fälla ihop till en mindre kompakt del, som sen smidigt kan transporteras med på resan. Med en hand på handtaget kan man snabbt alternera mellan hopfälld och uppvikt.

Suffletten kan fällas ut för att skydda barnet mer mot sol, vind och regn. Finns även en del som har ventilation och ger bra sikt mellan förälder och barn. Bugaboo Butterfly följer riktlinjen IATA, vilket innebär att dess hopfällda mått ryms inom vad som tillåts för handbagage. Vi rekommenderar att du kontrollerar flygbolagets specifika regler, då dessa kan variera.

 • Passar för barn mellan 6 månader och 4 år, med en maximal vikt på 22 kg
 • Förvaringsdel under sitsen, som klarar cirka 8 kg
 • Framhjulens storlek är på 11.9 cm och bakhjulens är 15.2 cm
 • Handtagets höjd är på 102.4 cm
 • Ingår en bärrem för att bära den hopfällda vagnen bättre
 • Vagnens sittklädsel av polyester ska handtvättas
 • Förvaringskorgen under sitsen och bärremmen kan maskintvättas i 30 grader
 • Som hopfälld har den måtten: 45 x 23 x 54 cm

Köp Bugaboo Butterfly från bugaboo.com


Baby Jogger City Tour 2 (Smidig och kompakt sulky)

Baby Jogger City Tour 2 (Smidig och kompakt sulky)

City Tour 2 är lite för stor för att gå som handbagage om vagnen har hjulen på. Men tar man av hjulen är måtten 54 x 43 x 19 cm vilket ska vara godkänt för IATAs rekommenderade maxmått för handbagage. Det varierar dock lite beroende på flygbolag.

Baby Jogger City Tour 2 är en smidig och lätthanterlig sulky som är ett bra hjälpmedel för många föräldrar. Den är lätt att styra, tar mindre plats än en barnvagn och kan passa för barn i olika storlekar. På så vis kan man resa enkelt med den, vare sig man har egen bil eller pendlar med tåg och buss. Det tillkommer även en väska, som kan bära den hopfällda vagnen i.

Med en mjuk vadderad sits och en fempunktssele i sitsen kan barnet sitta både bekvämt och säkert. Selen har vadderingar, så den inte ska skava på barnet. Fotstödet är ställbart och vagnen kan fällas ner till ryggläge. Suffletten är gjord för att skydda sol med en solskyddsklassning på 50+.

När sulkyn ska packas ihop, så fälls den i tre sektioner. Vilket gör att den blir så liten och lätt som möjligt att transportera.

 • Mått på vagnen som hopfälld: 57 x 49 x 22 cm
 • Suffletten har en solskyddsklassning på 50+
 • Alla hjul är punkteringsfria
 • Framhjulen är både svängbara och låsningsbara
 • Både ryggstöd och fotstöd är justerbara
 • Alternera mellan sitt- och liggställning för barnet
 • Bra förvaring under sitsen
 • Fälls ihop i tre sektioner, för så liten storlek som möjligt
 • Medföljer en väska för att underlätta bärning av den hopfällda sulkyn

Köp Baby Jogger City Tour 2 från babyv.se


Hur stort får handbagage vara? Det kan variera för olika flygbolag, men det finns idag en IATA-standard (frivillig överenskommelse mellan flygbolag) som säger att ett handbagage får ha maxmåtten 56 cm x 45 cm x 25 cm. Du bör dock alltid kolla med flygbolaget för att vara helt säker.

Här är en lista över flygbolagen och vad de har för maxvikt och mått för handbagage:

Lufthansa
Maxvikt: 8 kg Mått: 55 x 40 x 23 cm

Sunclass Airlines (Ving)
Maxvikt: 6 kg Mått: 55 x 40 x 20 cm

Ryanair
Maxvikt: 10 kg Mått: 40 x 20 x 25 cm

Norwegian (charter) – DY/D8
Maxvikt: 10 kg Mått: 55 x 40 x 23 cm

SAS (charter) – SK
Maxvikt: 8 kg Mått: 55 x 40 x 23 cm

KLM
Maxvikt: 12 kg Mått: 55 x 35 x 25 cm

TUI fly – BLX
Maxvikt: 5 kg Mått: 55 x 40 x 23 cm

TUI Airways – TOM
Maxvikt: 5 kg Mått: 55 x 40 x 23 cm

Jet Time – JTG
Maxvikt: 5 kg Mått: 55 x 40 x 20 cm

Aegean – A3
Maxvikt: 8 kg Mått: 55 x 40 x 20 cm

Air Europa – AEA
Maxvikt: 6 kg Mått: 55 x 35 x 25 cm

BH Air – BGH
Maxvikt: 7 kg Mått: 60 x 40 x 30 cm

Blue Air – 0B
Maxvikt: 5 kg Mått: 55 x 40 x 20 cm

BRA – TF
Maxvikt: 8 kg Mått: 50 x 40 x 25 cm

Evelop – EVE
Maxvikt: 10 kg Mått: 50 x 40 x 25 cm

Freebird Airlines – FHY
Maxvikt: 8 kg Mått: 55 x 40 x 20 cm

Novair – NVR
Maxvikt: 5 kg Mått: 55 x 40 x 22 cm

Small Planet – LLX
Maxvikt: 5 kg Mått: 56 x 45 x 25 cm

SunExpress – XQ
Maxvikt: 8 kg Mått: 55 x 40 x 20 cm

 

 

Hur väljer vi vilken produkt som är bästa köpet?

Våra rekommendationer baseras på flera oberoende recensioner och betyg från användare. Vi tar även hänsyn till olika faktorer så som produktspecifikationer, popularitet och pris. Istället för att testa produkterna själva samlar vi in feedback från flera oberoende användare som har använt och testat produkterna under en längre tid. Vi tror att denna metod ger en mer heltäckande bild av produktens prestanda och kvalitet, jämfört med att endast basera produktbetyg på ett enstaka test.

Vi vill erbjuda en omfattande och trovärdig källa till information om produkter och tjänster på marknaden och hjälpa våra besökare att göra ett välgrundat köpbeslut.

Dela