Ergonomisk Kontorsstol & Arbetsstol (Bäst i test – 2024)

Ergonomisk Kontorsstol & Arbetsstol (Bäst i test - 2021)

En ergonomisk kontorsstol och arbetsstol är nödvändig om man vill ha en optimal kroppshållning när man arbetar sittandes under längre perioder. En dålig sittposition kommer garanterat ge ryggbesvär och problem med nacke och axlar om man sitter för länge. Här listar vi bästa ergonomiska kontorsstolen och arbetsstolen för dig som arbetar i sittande ställning under långa perioder.

Det är alltid viktigt att ta många mindre pauser när du arbetar i sittande ställning eftersom kroppen inte är anpassad för att vara stillasittande under lång tid. Man bör resa sig och röra på sig med jämna mellanrum för att inte få problem med rygg och andra leder. Ett höj och sänkbart skrivbord är ett perfekt komplement om man jobbar mycket framför datorn.

Det är mycket vanligt med arbetsrelaterade skador eftersom man ofta sitter i samma ställning eller utför samma rörelse under lång tid. Det belastar kroppen som egentligen mår bäst när den får röra sig och inte blir överbelastad av att sitta i samma ställning eller repetera samma monotona rörelse om och om igen hela dagarna. För att undvika ryggbesvär som ofta uppkommer när man sitter på arbetsplatsen är det viktigt att ha en ergonomisk kontorsstol eller arbetsstol som är bekväm att sitta i.

Vilken är den bästa ergonomiska stolen? (Bäst i test)

Den bästa kontorsstolen går att justera så att man kan sitta så bekvämt som möjligt i flera olika positioner så att man får variation på sittställningen. Det bästa är att ha ett höj och sänkbart skrivbord så att man kan variera mellan att stå och sitta.

De flesta billigare kontorsstolar har armstöd och sits som är justerbara i höjd. De går oftast att luta tillbaka och svankstödet går att justera efter ryggen. Men en viktigt funktion som de lite dyrare stolarna har är att ryggstödet går att luta bakåt oberoende av sitsen så att man kan justera sittvinkeln. De bästa kontorsstolarna har även synkronrörelse mellan sits och rygg vilket ger optimal sittställning. I regel kan man säga att ju mer möjligheter till justering och anpassning en stol har desto bättre är den.

Ergonomisk kontorsstol utan ryggstöd (sadelstol)

Det finns även så kallade sadelstolar som ger en bättre hållning jämfört med vanliga kontorsstolar. De används ofta som arbetsstolar och är mycket vanliga i yrken där man sitter mycket. Sadelstolar saknar ofta ryggstöd och är enkla att åka runt på sittandes. En sadelstol kan funka som kontorsstol om man har ett höjbart skrivbord eftersom sadelstolen passar bäst i en något högre arbetshöjd.

Här har vi listat bästa ergonomiska stolen i olika kategorier och prisklasser så att du kan hitta en stol som passar just dina behov.

Bästa kontorsstol & arbetsstol 2024 är:
  1. Herman Miller Aeron, Graphite (Bästa kontorsstolen 2024 ”Bäst i test”)
  2. Herman Miller Embody (Prisvärt alternativ till bästa kontorsstolen)
  3. Kontorsstol Cobra II (Bra ergonomisk kontorsstol)
  4. Max Comfort 73H (Billig och prisvärd kontorsstol)
  5. Sadelstol Jockey (Ergonomisk arbetsstol & kontorsstol)
  6. Sadelstol med ergonomiskt ryggstöd (Sadelstol med ryggstöd)

Herman Miller Aeron, Graphite – Bästa kontorsstolen 2024 (Bäst i test)

Herman Miller Aeron- Bästa kontorsstolen (Bäst i test)

Detta är bästa kontorsstolen 2023 för dom med hög budget som vill sitta riktigt bekvämt. Stolen är mycket ergonomisk och påkostad med alla funktioner man behöver för att sitta med optimalt kroppshållning. Herman Miller Aeron har en modern design med luftigt material som andas mycket. Den är även mycket enkel att montera. Stolen har självklart justerbart svankstöd så att man enkelt kan ställa in ryggstödet efter sin egen svank. Du kommer få samma hållning med s-kurva som när du står upp med minimal belastning på ryggen. Det finns även synkrongunga med tilt-limiter som går att ställa in på tre olika djup. En synkrongunga innebär att ryggstödet rör sig mer än sitsen när man lutar sig bakåt, detta är viktigt eftersom det öppnar upp höfterna och ökar blodcirkulationen i kroppen.

Herman Miller Aeron, Graphite - Bästa kontorsstolen(Bäst i test)

Stolen har även framåt tilt i 5 graders lutning. Sitsen vinklar sig när man lutar sig framåt vilket är bra för kroppshållningen. Stolen känns bekväm och dynamisk att röra sig jämför med en fixerad och stel kontorsstol. Självklart är armstöden justerbara på höjden och de går även att vinkla i sidled. Armstöden är gjorda i läder och mycket bekväma att luta armarna på. En så pass justerbar stol är idealisk om man spenderar mycket tid framför datorn och vill undvika problem med axlar, rygg och nacke. Kontorsstolen är gjort i ett luftigt material som andas och fördelar vikten jämt över stolen vilket gör att Herman Miller Aeron är en mycket bekväm kontorsstol. Stolen är dessutom miljövänlig och återvinningsbar till 94%. Vill man ha den bästa kontorsstolen oavsett pris så är detta ett mycket bra val.

Fördelar: Mycket flexibel med många inställningar, luftig och bekväm att sitta i, Hållbar, lätt att montera
Nackdelar: Dyr, inget nackstöd


(Betyg 4,5 baserat på 510 omdömen)

Köp Herman Miller Aeron, Graphite från azdesign.se

Herman Miller Embody – Bra och prisvärt alternativ

Bra Prisvärd kontorsstol

Herman Miller Embody är en mycket ergonomisk och påkostad kontorsstol för dig som sitter länge framför datorn. Det är en exklusiv kontorsstol med många funktioner och inställningar. Stolen har en synkrongunga med tilt-limiter vilket innebär att man kan begränsa hur djupt man kan gunga. En synkrongunga gör ryggen rör sig mer än sitsen när du gungar vilket ger en behagligare sittställning som är bättre för kroppen. Ryggstödet är mycket avancerat och går att anpassa perfekt efter din personliga ryggkurva. Denna funktion gör denna kontorsstol till bästa kontorsstolen för ryggen. Har man ryggproblem efter att ha suttit mycket så kan den här kontorsstolen vara ett bra alternativ.

Herman Miller Embody Ryggstöd - Bästa kontorsstolen för ryggen

Det går att justera sittdjup, ryggstödvinkel och armstöd i både höjd och bredd. Stolen har alla funktioner man behöver för att kunna sitta bekvämt under längre perioder utan att få besvär med rygg och axlar. Kontorsstolen är dessutom miljövänlig och kan återvinnas till 95%.

Fördelar: Mycket hållbar, bästa kontorstolen för ryggen, ergonomisk, komfortabel, har många inställningar och justeringsmöjligheter.
Nackdelar: Kan vara svår att montera ihop om man inte är händig.


(Betyg 4,5 baserat på 195 omdömen)

Köp Herman Miller Embody från azdesign.se

Kontorsstol Cobra II – (Bra ergonomisk kontorsstol)

Kontorsstol Cobra II - Ergonomisk kontorsstol "Bäst i test"

Detta är en riktigt lyxig ergonomisk kontorsstol med nackstöd för dig som sitter flera timmar varje dag. Kontorsstol Cobra II har fått mycket högt betyg av användare och är en mycket påkostad kontorsstol som går att justera maximalt för bästa komfort. Stolen har justerbart svankstöd, sitsdjup/sitsvinkel och en synkronrörelse mellan sits och rygg vilket innebär att sitsen och ryggstödet hela tiden synkroniseras när du lutar dig framåt och bakåt. Detta är en mycket viktigt funktion om man vill ha en optimal sittställning och förhindra ryggproblem. Kontorsstol Cobra II är en mycket bra kontorsstol för ryggen och nacken (bästa kontorsstolen för ryggen).

Justerbar kontorsstol Cobra

Både sätet och armstöden går att justera i både höjd och djup. Materialet på ryggstödet är luftigt så att det inte blir för varmt när man sitter länge på stolen. Klädseln är gjord i Oxygene från Camira, detta tyg består av 90% ull och 10% polyamid. Det är mycket slitstarkt och dessutom glöd- och flamsäkert.

Fördelar: Nackstöd, bekväm, luftigt ryggstöd, bra justeringsmöjligheter


(Betyg 4 baserat på 42 omdömen)

Köp Kontorsstol Cobra II till reducerat pris från azdesign.se

Max Comfort 73H – Billig och prisvärd kontorsstol

 

Max Comfort 73H - Billig och prisvärd kontorsstol

Detta är en perfekt kontorsstol för dig med låg budget. Det är viktigt att investera i en bra kontorsstol om man sitter mycket under dagarna, men detta är ett alternativ för dig som inte har råd med en mer avancerad kontorsstol. Om man bara sitter några timmar om dagen så kan denna kontorsstol också vara bra. Kontorsstolen har fått högsta betyg av användare och är mycket prisvärd. Max Comfort 73H har ventilerat ryggstad och justerbart nackstöd. Det är en ergonomisk kontorsstol som man sitter mycket bekvämt i och ryggstödet är konturerad viket ger en behaglig position för ryggen även under längre perioder. Det går att justera armstöden och  sitsens lutning.

Fördelar: Billig och prisvärd, har fått högt betyg av användare
Nackdelar: Saknar avancerade justeringsalternativ


(Betyg 5 baserat på 5 omdömen)

Köp Max Comfort 73H från swemed.se

CorpoComfort – BX-W4310 – Bra Ergonomisk kontorsstol med nackstöd

 

Snygg ergonomisk kontorsstol CorpoComfort – BX-W4310

Här har vi en mycket populär ergonomisk kontorsstol som har fått högsta betyg användare. Kontorsstolen har allt man kan önska så som ryggstöd, nackstöd, armstöd och hjul. Den har snygg design och är gjord för att kunna sitta i långa arbetspass utan att få ont i kroppen.  Nackstödet går att justera i flera olika lägen och ger bra stöd åt nacken vilket motverkar stelhet. Materialet på ryggstöd och nackstöd släpper igenom mycket luft vilket förhindrar att det blir varmt och svettigt när man sitter länge på stolen.

Ergonomisk Kontorsstol ryggstöd

Ryggstödet är perfekt format för ryggen och ryggstödet är fullt justerbart så att du kan anpassa höjden efter behov. Armstöden är mjuka och går att justera i höjd och man kan även justera avståndet ut mot sidorna. Sitsen kan höjas och sänkas med hjälp av en spak och det går även att låsa lutningen.

Detta är en relativt billig ergonomisk skrivbordsstol med alla de grundläggande funktioner som man kan förvänta sig av en kontorsstol i den här prisklassen.

Har utgått – Se alternativ


Sadelstol Jockey – Ergonomisk arbetsstol & kontorsstol utan ryggstad (sadel)

Sadelstol Jockey - Ergonomisk arbetsstol & kontorsstol (sadel)

Sadelstol Jockey är en ergonomisk arbetsstol och kontorsstol utan ryggstöd. En sadelstol ”lurar” kroppen att den står upp vilket ger en bra ryggställning med bibehållen svank. Dessa stolar påminner om en sadel och man sitter med en så kallad ryttarställning och fötterna är placerade i linje med kroppen vilket ger en mer naturlig ställning. Dessa stolar är mycket populära arbetsstolar och används inom många olika yrken där man måste sitta länge. Sadelstolen passar bäst i en arbetshöjd som är något högre än vanlig skrivbordshöjd men om man har ett höjbart skrivbord passar en sadelstol utmärkt. Eftersom höj och sänkbara skrivbord har blivit vanligt på kontor så har även sadelstolen blivit populär som kontorsstol. Sadelstol Jockey har en justerbar sitthöjd på 54-82 cm och en mjukstoppad sits i svart konstläder. Stomme är av naturlig björkplywood. Mer info..

Fördelar: Ger en bra och naturlig ställning, fungerar bra till höj och sänkbara skrivbord
Nackdelar: Passar inte så bra till vanliga skrivbord


(Betyg 3,5 av 11 omdömen)

Köp Sadelstol Jockey från azdesign.se

Sadelstol med ergonomiskt ryggstöd (Ergonomisk sadelstol med ryggstöd)

Sadelstol med ergonomiskt ryggstöd (Ergonomisk sadelstol med ryggstöd)

Detta är en ergonomisk sadelstol med ryggstöd. Den Stolen utrustad med 3 gaslyftspakar för att justera höjden, ryggstödet och säteslutningen. Basen är stabil och har 5 hjul. En sadelstol med ryggstöd har alla fördelarna med en bättre och mer naturlig sittställning samtidigt som man får mer stöd för ryggen.

Köp sadelstol med ryggstöd från swemed.se

Varför är det viktigt att ha en ergonomisk kontorsstol?

Det går inte att underskatta vikten av att ha en bekväm och ergonomisk kontorsstol om man sitter länge. Oavsett om man jobbar framför datorn hela dagarna eller om man sitter och spelar dataspel under längre perioder så är risken hög att man får belastningsskador över tid. Vi är egentligen inte skapade för att sitta långa perioder på en stol. Kroppen mår bäst när den får röra sig hela tiden och även om man har en påkostad kontorsstol så är det viktigt att ta pauser och röra på kroppen med jämna mellanrum. Ett höj och sänkbart skrivbord är också mycket bra så att man kan variera mellan att sitta och stå är man arbetar.

Att sitta i fel kontorsstol kommer förr eller senare ge olika symptom så som axel, rygg och nackproblem. Det är viktigt att vara uppmärksam om man får någon känning så att man i god tid kan ändra arbetsposition så att man inte får långvariga besvär. En påkostad ergonomisk kontorsstol som kan justeras efter behov kommer ge dig en behaglig sittposition som minimerar risken för överansträngda muskler och leder. Det finns en anledning till att arbetsplatser investerar i riktigt bra arbetsstolar för sina anställda.

Här är 8 olika anledningar till att köpa en riktigt bra kontorsstol

Det finns flera anledningar till att skaffa en ergonomisk kontorsstol till hemmet eller arbetsplatsen. Fördelarna med dessa arbetsstolar är många jämfört med vanliga stolar. Här är några av de viktigaste anledningarna till att man ska använda en ergonomisk kontorsstol som går att ställa in efter dina personliga behov och justeras efter just din kropp.

1, Rätt hållning

Detta är den viktigaste anledningen till att skaffa sig en påkostad kontorsstol. Man vill ha en arbetsstol som går att justera så mycket som möjligt så att man kan variera sittställningen och anpassa stolen så att man sitter perfekt. Armstödet ska vara i exakt rätt position så att armen vilar bekvämt på armstödet och ryggstödet ska avlasta ryggen så att man inte får ryggproblem. Man ska kunna luta bak ryggstödet oberoende av sitsen så att man kan ändra kroppsposition med jämna mellanrum.

2. Ökad produktivitet

Det finns studier som visar att en bekväm och ergonomisk arbetsstol ökar anställdas produktiviteten och välmående. En dålig hållning kan i värsta fall leda till sjukskrivning i flera månader på grund av en överbelastad rygg eller överansträngd axel.

3. Minskad smärta

Att ha ont ryggen eller nacken är ett vanligt förekommande problem på arbetsplatser där man sitter under långa perioder utan paus. Anledningen är att man inte kan sitta med korrekt hållning över tid med vanliga kontorsstolar. En ergonomisk arbetsstol låter dig sitta med en kroppshållning som är avslappnad inte ger upphov till smärta efter en lång arbetsdag.

4. Reducerat tryck på höften

Höften tar den största smällen när man sitter med kroppstyngden på en vanlig kontorsstol. En ergonomisk kontorsstol reducerar belastningen på höften så att man sitter mer bekvämt.

5. Justerbar för att passa till individen

En ergonomisk kontorsstol kan justeras på många olika sätt efter just din kropp så att du sitter så bekvämt som möjligt. Detta är inte möjligt med en traditionell kontorsstol vilket innebär att stolen inte är optimal för alla på kontoret.

6. Förbättrad blodcirkulation

Blodcirkulationen är bättre när man sitter i en ergonomisk arbetsstol jämfört med en vanlig traditionell stol. Studier har visat att när man är stillasittande i över en timma så ökar man risken för depression, hjärtsjukdom, dålig blodcirkulation och ryggproblem. Det är verkligen att rekommendera att man ändrar position varje halvtimma och tar flera korta pauser om man har ett stillasittande arbete eller sitter framför datorn under längre perioder. En ergonomisk kontorsstol låter dig ändra arbetsposition och har flexibla inställningar så att kroppen inte är låst i samma läge under lång tid.

7. Det är en bra investering

Om man jämför kostnaden för en lite dyrare ergonomisk kontorsstol med kostnaden för att betala för sjukvård och sjukdagar på grund av ryggproblem så blir det garanterat billigare i längden. Sitter man med dålig hållning under lång tid kan man i värsta fall få stora problem med ryggen eller axeln vilket innebär att man kanske inte kan arbeta på flera veckor eller till och med månader.

8. Hållbarhet

En påkostad arbetsstol är oftast mycket mer hållbar jämfört med en billigare stol. Det blir oftast billigare i längden att köpa en kontorsstol av kvalitet om man ska sitter mycket i den. Köper man en billig arbetsstol som slits snabbt måste man köpa en ny efter ett tag och det blir en högre kostnad i längden jämfört med att köpa en dyrare mer hållbar stol

Vad ska man tänka på när man köper en kontorsstol?

Många som köper kontorsmöbler är ofta villiga att spendera mer på ett skrivbord än en kontorsstol. Men om du tänker på hur många timmar du sitter på stolen och hur viktig stolen är för din allmänna hälsa och komfort, borde det egentligen vara tvärtom.

En bra kontorsstol kan förbättra produktiviteten och minska hälsoproblemen. Du kan inte förvänta dig att en anställd som är obekväm i sin stol ska göra sitt bästa på jobbet varje dag. En stol håller också i många år, så en bra stol är en värd investering. Jobbar man framför datorn eller sitter framför datorn flera timmar varje dag bör man köpa en riktigt bra stol att sitta i. Detta för att förhindra musarm, ryggproblem och besvär med nacken.

Det finns en rad faktorer att tänka på när du köper en kontorsstol. Utöver estetik och kostnad, är det viktigt att överväga hur stolen kommer att fungera på en daglig basis. Vi har sammanställt en snabbguide för att köpa en kontorsstol med några viktiga tips som hjälper dig i processen.

Se till att sitsen är justerbar på höjden

Det är viktigt att stolen du väljer är justerbar på alla sätt. Du måste kunna anpassa höjden så att den passar din egen längd så att dina fötter kan vila bekvämt på golvet, vilket minskar belastningen på ryggen. Du vill också se till att dina armar lätt kan nå ditt skrivbord, så att du inte skapar spänningar i dina axlar. Höjdjusteringen är standard på nästan alla kontorsstolar eftersom den är väldigt viktig.

Ryggstödet bör också vara justerbart

Helst ska en stol också ha ett justerbart ryggstöd, så att du kan flytta ryggstödet framåt eller bakåt. Denna justering hindrar människor från att sitta för långt bakåt eller för långt fram i sin stol och minskar därför belastningen på låren. En idealisk stol bör vara tillräckligt bred och djup för att du ska kunna sitta bekvämt. Längre människor kommer att behöva en djupare sits för att stödja sin längre kropp. Det är viktigt att ryggstödet går att luta bakåt i önskad vinkel och de flesta billiga kontorsstolar har denna funktion. Däremot är det inte alla stolar som låter dig luta ryggstödet bakåt oberoende av sitsen. Det är viktigt att kunna ändra ryggstödets vinkeln i förhållande till sitsen för att kunna ändra sin sittposition.

Skaffa en stol med armstöd

Armstöd är bra för att minska belastningen på nacke och axlar. När du vilar armbågarna på armstöden låter du resten av armarna, ända upp till axlarna, slappna av. Helst vill du att armstöden också ska vara justerbara, speciellt om du flyttar stolen in och ut från skrivbordet. Fasta armstöd tenderar att komma i vägen för skrivbordet och tvingar dig att behöva sträcka dig för att nå skrivbordet bekvämt.

Stolen ska att ett bra ryggstöd

Ryggslutet är konkavt till formen, så en bra stol kommer att stödja denna form med en konvex form. Ett konturerat ryggstöd ger stöd så att du inte böjer kroppen framåt. Detta stöd hjälper till att skydda din ryggrad och minimerar belastningen på dina länddiskar.

Ett luftigt och bekvämt material

Stolen ska vara klädd i ett material som låter din kropp andas. Många föredrar känslan av en tygstol, men nya material som mesh andas mycket och är lätta att underhålla. Trä och plast är inte idealiska material för kontorsstolar som folk kommer att spendera mycket tid i eftersom de snabbt kan bli väldigt obekväma. Sitter man länge i en stol blir det varmt och svettigt om man inte har ett luftigt material på stolen och framförallt ryggstödet. Man vill också gärna att stolen har tillräcklig stoppning så att man sitter mjukt och bekvämt under hela dagen

Stolen ska ha hjul och man ska kunna snurra på den

Om du kan röra dig fritt i din stol kommer du att maximera din effektivitet. En stol som lätt kan rotera hjälper dig att nå olika delar av ditt skrivbord. Hjul i botten av din stol hjälper dig att flytta runt med lätthet. De flesta kontorsstolar har dessa funktioner.

Tänk estetiskt

Slutligen är det viktigt att hitta en stol som passar in på ditt kontor eller i ditt hem. Du kanske vill ha en stol med en mer traditionell känsla eller en ung och trendig atmosfär. Stolarna du använder på dina kontor, styrelserum och kylområden kan hjälpa dig att sätta tonen för ditt kontor.

Se alla ergonomisk kontorsstolar..

Hur väljer vi vilken produkt som är bästa köpet?

Våra rekommendationer baseras på flera oberoende recensioner och betyg från användare. Vi tar även hänsyn till olika faktorer så som produktspecifikationer, popularitet och pris. Istället för att testa produkterna själva samlar vi in feedback från flera oberoende användare som har använt och testat produkterna under en längre tid. Vi tror att denna metod ger en mer heltäckande bild av produktens prestanda och kvalitet, jämfört med att endast basera produktbetyg på ett enstaka test.

Vi vill erbjuda en omfattande och trovärdig källa till information om produkter och tjänster på marknaden och hjälpa våra besökare att göra ett välgrundat köpbeslut.

Dela