Bästa Rikt och Planhyvel 2024! (Bäst i Test) – Hyvelmaskin

Bästa Rikt och Planhyvel 2022! (Bäst i Test) - Hyvelmaskin

Vi har jämfört rikt och planhyvel i olika prisklasser för att vilken som är bäst i test 2024. Att utnämna en rikt och planhyvel som är bäst för alla är naturligtvis svårt. Det beror helt på vilka behov man har och vilken budget man har att röra sig med. Priset för en rikt och planhyvel varierar kraftig från under 10.000 kr och upp till 70.000 kr eller mer. Därför är det så viktigt att ha klart för sig vad man är ute efter så att man inte köper en onödigt dyr maskin. Eller för den delen en allt för billig rikt och planhyvel som inte klarar av jobbet.

En rikt och planhyvel är ett viktigt verktyg i alla träbearbetningsverkstäder. Alla snickare behöver en planhyvel och en rikthyvel. Med en rikt och planhyvel har du dom kombinerat i samma maskin.  Tillsammans med bordssågen är de de första verktygen du använder för att dimensionera ditt råvirke. 

Vilken rikt och planhyvel ska man köpa?

Att få det här första steget rätt och skapa platt, fyrkantigt sågtimmer gör resten av ditt träarbete så mycket roligare. Eventuella misstag i början kommer att ha en sammansatt effekt senare, och du kommer att behöva rätta till dina fel senare i byggprocessen. Det är därför du vill få den bästa rikt och planhyvel du kan få, så att du kan vara säker på att ditt virke är så fyrkantigt och platt som det kan bli vilket sparar dig mycket huvudvärk när du skapar snickerier.

Men det kan vara svårt att hitta den bästa rikt och planhyvel för din specifika budget, med så många olika alternativ där ute. Det är därför vi har jämfört hyvelmaskiner i olika prisklasser så att du kan hitta den bästa rikt och planhyveln för just dig.

Bästa rikt och planhyvel 2024! (Bäst i test)

 1. Dewalt D27300-QS (Bästa rikt och planhyvel – Bäst i test)
 2. HC 260 C 2,8 DNB 400 V (Bra hyvelmaskin)
 3. Metabo DH 330 (Bra planhyvel på 1800W)
 4. Dewalt DW733 Typ 2 (Bra och billig planhyvel)

Dewalt D27300-QS (Bästa rikt och planhyvel – Bäst i test)

Dewalt D27300-QS (Bästa rikt och planhyvel - Bäst i test)

Med detta paket får du även med dig ben där du kan placera din rikt- och planhyvel. Bordet är stärkt med materialet aluminium och det står stabilt på de ben som medföljer, så du kan arbeta ergonomiskt och mer säkert.

Luften i den miljö du denna maskin kommer att användas blir avsevärt genom att ansluta dammsugaren, som kommer att suga upp stor del av spånen. Bättre hälsa för andningsorganen och mindre städ efteråt.

Bordet och maskinen har genomtänkt desig för att både kunna ge dig hög kvalité och för att maskin med bord och ben inte ska ta uppta för stort utrymme på din arbetsplats. Finns även en brytare på skyddet, som gör att maskinen endast kan användas när skyddet är på plats.

 • Genomtänkt design av god kvalité
 • Hyvelbordet kommer med måtten 1000 x 260 mm
 • Bordet för planhyvling har måtten 500 x 250 mm
 • Maximalt skär- och hyveldjup: 4 respektive 3 mm
 • En kontrollpanel som hjälper dig att få mer exakta inställningar
 • Säkerheter med nollspänningsbrytare, överbelastningsskydd och kutterskydd
 • Obelastad hastighet på 6200 varv/minut och matningshastighet på 5 m/minut
 • Ett paket som bland annat innehåller knivar i snabbstål, justerbart anslag, insexnycklar, nyckel, ståljusteringsguide och spånsugningsmunstycke

Köp Dewalt D27300-QS från proffsmagasinet.se


HC 260 C 2,8 DNB 400 V (Bra hyvelmaskin)

 

HC 260 C 2,8 DNB 400 V (Bra hyvelmaskin)

Med en planhyvel kan du förkorta tiden för många olika sorters jobb. Till exempel när du vill lägga golv, sätta panel eller lister. Denna planhyvel från Metabo är på 2800 watt och har ett varvtal på 6500 varv/minut.

Det är möjligt att välja mellan rikthyvling och planhyvling, och detta görs väldigt enkelt utan att behöva leta efter ett specifikt verktyg som hjälp. Det är även enkelt vid inställning av höjden, med hjälp av en handvev. Att jobba med denna maskin blir en större fröjd med hänsyn till att den är utrustad med en induktionsmotor som arbetar väldigt tyst.

Om det skulle inträffa ett strömavbrott under tiden maskinen används, så finns ett skydd mot återstart som innebär att maskinen inte kommer att starta när strömmen är tillbaka.

 • En planhyvel på 71 kg och med en effekt på 2800 watt
 • Ett varvtal på 6500 varv/minut
 • Matningshastigheten ligger på 5 meter per minut
 • Växla smidigt och lätt mellan rikthyvling och planhyvling
 • Planhyvelbänken står stabilt med sitt material i friktionsfritt gråjärn
 • Rikthyvelbordet är 1040 mm långt och 260 mm brett
 • Planhyvelbänken är 400 mm långt och 260 mm brett
 • Tillkommer i paketet: inbyggda vändbara engångshyvelstål, 1 kort svängbart kantanslag, 1 spånutkastkåpa, 1 styrskena, 1 utsugsstos och 2 transporthjul

Köp HC 260 C 2,8 DNB 400 V från proffsmagasinet.se


Metabo DH 330 (Bra planhyvel på 1800W)

Metabo DH 330 (Bra planhyvel på 1800W)

En planhyvel med 1800 watt och som har fått kvalitativa material för att maskinen ska vara både robust och med god hållbarhet. Hög hastighet med varvtal upp till 9800 varv per minut. Den är enkel att arbeta vid och tack vare sin lägre vikt är den även enklare att förflytta mellan olika stationer eller platser.

Snabbt och lätt ändrar du på inställningarna med en handvev eller manuella låspunkter. Det gör att det blir enkelt att justera eller ändra inställningarna. Sen har du en ordentlig kraft från motorn på 1800 watt och med hjälp av större stödbord blir det lättare vid in- och utmatning av materialet.

 • Enkel att ändra inställningar, med hjälp av handvev och manuell låspunkt
 • Större stödbord både vid in- och utmatning
 • Matningshastighet upp till 7 meter/minut
 • Hyvellås som minimerar risken med att inställningar förändras under tiden man använder maskinen
 • Varvtal på maskinens kutter är 9800 /min
 • Inbyggt skydd som gör att maskinen inte automatiskt startar efter strömavbrott
 • Hyvelbänken är i aluminium och ädelstålbelagd
 • Planhyvelbänken är 840 mm lång och 330 mm bred
 • Enkel att förflytta med en vikt på 35 kg och måtten 579 x 857 x 574 mm
 • Inkluderat i paketet finns 2 vändbara HSS-hyvelstål, 1 styrskena och 1 utsugsstos

Köp Metabo DH 330 från proffsmagasinet.se


Dewalt DW733 Typ 2 (Bra och billig planhyvel)

Dewalt DW733 Typ 2 (Bra och billig planhyvel)

En planhyvel kommer väl till pass under många olika typer av arbeten med olika snickerier. I synnerhet när man är i behov av en större mängd, till exempel när man ska lägga nytt golv hemma.

Planhyvel DW733 Typ 2 är utrustad med en kraftfull motor på 1800 watt som ger en arbetshastighet på 10000 varv/minut. Tre olika inställningar är möjliga för att du så så korrekta resultat som möjligt: dimensionsskala, djupinställning och revolverinställning. Det handlar om att du ska få fram rätt djup och med korrekta mått.

Du får bra stöd under tiden du ska använda maskinen, med hjälp av stödjande bord som finns både vid in- och utmatning. Även tagits hänsyn för att maskinen ska vara enkel vid eventuella förflyttningar.

 • Framtagen med kraftig motor på 1800 watt
 • Hastigheten på maskinen ligger runt 10000 varv i minuten
 • Inkluderat i maskinens design finns förberett för att fästa maskinen på en bänk
 • Bättre säkerhet med ett låshuvud som ser till att såghuvudet hålls kvar på sin plats under tiden maskinen används
 • Ljudeffekten på 95.0 dB och ljudtrycket på 108dB
 • Väger 33.6 kg och kommer med måtten 310 x 520 x 445 mm
 • Inkluderat i paketet finns spånutsugsadapter, insexnyckel, klingnyckel och ståljusteringsguider

Köp Dewalt DW733 Typ 2 från proffsmagasinet.se


Se alla planhyvlar..

 

Hur väljer vi vilken produkt som är bästa köpet?

Våra rekommendationer baseras på flera oberoende recensioner och betyg från användare. Vi tar även hänsyn till olika faktorer så som produktspecifikationer, popularitet och pris. Istället för att testa produkterna själva samlar vi in feedback från flera oberoende användare som har använt och testat produkterna under en längre tid. Vi tror att denna metod ger en mer heltäckande bild av produktens prestanda och kvalitet, jämfört med att endast basera produktbetyg på ett enstaka test.

Vi vill erbjuda en omfattande och trovärdig källa till information om produkter och tjänster på marknaden och hjälpa våra besökare att göra ett välgrundat köpbeslut.

Dela