Test: Bästa Kikaren På Sjön – Marinkikare & Båtkikare

Bästa Kikaren På Sjön - Marinkikare & Båtkikare

För att öka säkerheten ombord på båten så bör man ha en bra kikare till hands. En riktigt bra båtkikare är nödvändig för att kunna upptäcka prickar i farleder och utomskärs, en kikare behövs även för att upptäcka grund. När man ger sig ut på sjön är det lika självklart att ha med sig en kikare som det är att ha pass och sjökort.

Det är inte bara bra att ha en kikare i båten för ökad trygghet ombord, det är även kul att kunna se andra båtar på långt avstånd eller intressanta detaljer längs stränderna.

Om du ska köpa en bra kikare att ha på sjön måste du veta vilka egenskaper en schysst marinkikare bör ha.

Du kan läsa mer om detta längre ner på sidan men det viktigaste är att kikaren har en stor frontlins (objektivdiameter på minst 42 mm).  En stor frontlins släpper in mer ljus vilket är avgörande för att man ska kunna se bra även när det är mörkare ute till exempel på kvällen, i gryningen eller när det är molnigt, dimmigt och mulet.

En marinkikare med hög förstoring är inte något att prioritera, det räcker om kikare kan förstora 7 gånger (7x).

Vi har valt ut några kikare som är extra bra att använda ute på sjön. Här är en snabblista, du kan läsa mer om varje kikare längre ner på sidan.

Bästa kikaren på sjön 2024 är:
  1. Bushnell Marine 7×50 (Bästa Marinkikaren – Bäst i test)
  2. Bushnell H2O 10×42 (Bra prisvärd kikare för sjön)
  3. Bushnell H2O 12×42 Porroprisma (Bra och billig marinkikare)

Bushnell Marine 7×50 – Bästa Marinkikaren 2024 (Bäst I Test)

Bushnell Marine 7x50 - Kikare med kompass

Bushnell är kanske den ledande tillverkaren av marinkikare just nu. De flesta kikare som du ser ute på sjön är tillverkade av Bushnell. Denna kikare är både motståndskraftig mot korrosion och helt vattentät. Konstruktionen är gjord för att skydda mot saltvatten och dessutom är kikaren flytande så du behöver inte oroa dig om du tapper denna båtkikare i vattnet.

En riktigt bra marinkikare ska klara extrema väderförhållanden ute till havs och Bushnell Marine 7×50 är tillverkad för just detta ändamål. Kikaren har väldigt robust konstruktion med ett gummihölje som skyddar mot stötar och repor. Bushnell Marine gummiyta ger ett mycket bra fäste även när det regnar och är blött ute.

Detta är en kikare med inbyggd kompass och fint riktmedel som fungerar som avståndsmätare.

Bushnell Marine 7×50 har fullt flerlagerbehandlade linser och BaK-4 prismor som ger ljusa och klara bilder med ett brett synfält.

Denna kikare är anpassad och tillverkad för att vara den perfekta marinkikaren och har alla de egenskaper som passar en bra kikare för sjön. Det är ingen tvekan om att Bushnell Marine 7×50 är bästa kikaren på sjön 2021! Kikaren har fått väldigt bra betyg på alla tester och recensioner som vi har läst.

Köp Bushnell Marine 7×50 (med kompass) på pnjakt.se

Bushnell H2O 10×42 – (Bra prisvärd kikare för sjön)

Bushnell H2O 10x42 - (Bra prisvärd kikare för sjön)

Bushnells vattentäta storsäljare har uppdaterats med ny snygg design med bl.a. förbättrat grepp och smidigare linsskydd. Precis som tidigare är kikarna helt vattentäta. Stänk ner dem, dränk dem, eller mula dem med snö. Kikarna är helt väderförseglade och klarar tuffa tag både på sjö och land. Den fler lager behandlade optiken med BaK-4 prismor ger en klar bild. H2O har ett stötupptagande hölje som tål en aktiv livsstil.

Köp Bushnell H2O 10×42 till rea pris från pnjakt.se

Bushnell H2O 12×42 Porroprisma (Bra och billig marinkikare)

 

Bushnell H2O 12x42 Porroprisma (Bra och billig marinkikare)

Här har vi en billig och bra kikare som är perfekt att ta med sig ut på sjön. Den är naturligtvis helt vattentät och har snygg design med bra grepp så att man inte tappar kikaren i vattnet. Ytan är stryktålig och kikaren har stötupptagande hölje så man behöver inte vara försiktig med denna marinkikare. Man kan förstora 12 gånger och objektivdiametern är 42 mm.

Köp Bushnell H2O 12×42 Porroprisma från pnjakt.se

Vilken båtkikare ska man välja?

När man ska köpa en bra kikare för sjön så är det några viktiga saker man bör tänka på.  Dessa är:

  1. Förstoring och objektivdiameter
  2. Fokus
  3. Synfält
  4. Vattentäthet
Förstoring och objektivdiameter

När man ska köpa en bra båtkikare så är förstoring och objektivdiameter det första man kollar efter. Det är dessa siffror som man ser efter namnet på kikaren, till exempel 7×50, 7×35, 8×25. Den första siffran anger hur många gånger kikaren kan förstora ett objekt och den andra hur stor front linsen är (objektivdiametern).

Det vanligaste för en marin kikare eller båtkikare som det också kallas är 7×50 vilket innebär att kikaren kan förstora 7 gånger (7x) och att objektivdiametern är 50 mm.

Stor frontlins

Jämför man med andra vanliga kikare så har kikare lämpade för sjön en mindre förstoring och större objektdiameter. Detta beror på att en större objektivdiameter ger ljusare och bättre bild och detta är viktigt för att man ska kunna se bra även när det är lite mörkare ute. En stor frontlins innebär också en större och dyrare kikare jämfört med kikare med mindre objektivdiameter.

En bra marinkikare bör ha en objektivdiameter på 50 mm.

Inte för hög förstoring

Självklart är det bra att kunna förstora mycket så att man ser objekt på längre avstånd. Men det kan också vara en nackdel med för hög förstoring, särskilt när man befinner sig på en båt. Hög förstoring innebär att det är svårare att hålla bilden still. Kraftig skakning av kikaren kommer att få det förstorade objektet att åka ur bild och på en båt är det ofta väldigt gungigt. Objektet kommer att bli suddig och svår att hålla i fokus när kikaren skakar.

Man brukar rekommendera en förstoring på 7x för en bra marinkikare, alltså att kikaren förstorar bilden 7 gånger vilket räcker gott och väl.

Fokus

Det finns kikare med centerfokus, individuell fokus och även fokusfria kikare.

Centerfokus

Med centerfokus ställer man in fokusen med hjälp av en centerfokusratt som sitter i mitten av handkikaren. Med centerfokus ställer man in fokus för båda ögon samtidigt. Fördelen med centerfokus är att den är enkel att använda och man kan fokusera på objekt som är väldigt nära. Nackdelen är att det är svårt att få dessa kikare vattentäta.

Centerfokus är den vanligaste och traditionella typen av fokus på en kikare men en marinkikare har oftast individuell fokus.

Individuell fokus

En kikare med individuell fokus låter dig ställa in fokus för varje öga separat. Detta är vanligt för marinkikare. Fokuseringsratten sitter i varje okular istället för i mitten av handkikaren som är fallet på en kikare med centerfokus. Individuell fokus ger bättre inställningsmöjlighet för individuella användare.

Kikare med individuell fokus är oftast vattentäta vilket gör att de lämpar sig som båtkikare. Nackdelen är att det kan ta lite längre tid att ställa in och de har inte lika bra fokus på objekt som är mycket nära.

Fokusfria kikare

Med en fokusfri kikare kan man inte ställa in skärpan (fokus) manuellt. Fokusen är fixerad på ett avstånd av minst 50 meter och längre. De är inte lämpade för kortare avstånd eller när det är viktigt med perfekt och fokuserad bild. Fördelen är att man slipper hålla på och fokusera med centerratten som ofta finns på handkikare.

Synfält

Synfältet är helt enkelt hur bred bild man kan se med kikaren på ett visst avstånd. En kikare med större förstoring kommer att ha en mindre synfält. En större objektivdiameter ger större synfält. Om man vill ha en kikare med riktigt stort synfält bör man alltså hålla förstoringen nere och objektivdiametern ska vara så stor som möjligt.

Låg förstoring och stor objektivdiameter ger bättre synfält

Ute på havet behöver man en kikare med stort synfält. Därför brukar man ange 7x50x som standard för marinkikare. Det ger en bra kombination av relativt låg förstoring och stor objektivdiameter.

Marinkikare med porroprisma design

Vissa kikare är speciellt anpassade för att ge större synfält. Kikare av porroprisma design ger väldigt stort synfält vilket man bör ha i åtanke när man ska köpa kikare som är lämpade för sjön.

Ögonavstånd

Att ha rätt ögonavstånd mellan okular och öga är viktigt för att få skarp och fokuserad bild. Detta är viktigt att tänka på om man ska använda kikaren med glasögon. Glasögonbärare bör ha en kikare med större ögonavstånd (minst 14mm) för att kunna se bra.

Se: Bra kikare för glasögonbärare

Vattentäthet

Det är ganska självklart att man behöver en vattentät kikare ute på sjön. Kikaren kommer garanterat att bli blöt ute till havs. Det kommer skvätta vatten och det kommer att regna och om man har riktigt otur så tappar man kikaren i vattnet.

Bara för att en kikare kallas vattentät så betyder det inte att de klarar av att hamna helt under vattnet, det är bara de bästa kikare som klarar detta (till ett visst djup).

En riktigt bra kikare är helt vattentät även om man tappar den i vattnet men det gäller att rädda den snabbt så att den inte sjunker ner i vattnet bortom all räddning.

En smart och billig försäkring är att köpa en flytrem så att kikaren håller sig flytande om man råkar tappa den i vattnet.

Du bör köpa en kikare som är förseglad med O-ringar. Det gör att fukt och smuts inte kommer in i kikaren.

Andra bra egenskaper för kikare på sjön

Det finns några andra egenskaper som vissa speciella kikare har som kan vara användbart ute till havs.

Kikare med inbyggd kompass (pejlkompass)

Några få kikare har inbyggd kompass som syns precis nedanför bilden när man tittar i kikaren. Detta är väldigt användbart när man ser en båt på långt avstånd och vill veta i vilken riktning den befinner sig.

Kikare med inbyggd avståndsmätare

En kikare med avståndsmätare är bra om man vill veta på vilket avstånd ett objekt befinner sig. För en marinkikare är detta väldigt användbart i nödsituationer.

Bra butiker att köpa kikare:

pnjakt.se
outdoorexperten.se

Har du testat någon av dessa kikare? Lämna en kommentar och berätta vad du tycker!

Hur väljer vi vilken produkt som är bästa köpet?

Våra rekommendationer baseras på flera oberoende recensioner och betyg från användare. Vi tar även hänsyn till olika faktorer så som produktspecifikationer, popularitet och pris. Istället för att testa produkterna själva samlar vi in feedback från flera oberoende användare som har använt och testat produkterna under en längre tid. Vi tror att denna metod ger en mer heltäckande bild av produktens prestanda och kvalitet, jämfört med att endast basera produktbetyg på ett enstaka test.

Vi vill erbjuda en omfattande och trovärdig källa till information om produkter och tjänster på marknaden och hjälpa våra besökare att göra ett välgrundat köpbeslut.

Dela